W tym roku szkolnym rozpoczęliśmy realizację Programu
Adaptacyjnego, którego autorami są Jolanta Gągała,
Małgorzata Juchimiuk, Beata Nowak i Renata Rogacewicz.
Jest to program przeznaczony głównie dla nauczycieli
pracujących z dziećmi trzyletnimi lub dziećmi mającymi
po raz pierwszy kontakt z przedszkolem. Jednym ze
sposobów przyzwyczajania maluszków do nowego środowiska
w ich życiu, jakim jest przedszkole, jest pomoc dzieci
starszych, a przede wszystkim dojrzałych społecznie
starszaków.
W związku z tym dzieciaki z najstarszej grupy uznały, że
doskonałą okazją do integrowania się z młodszymi, będzie
zaproszenie ich do wspólnej zabawy kulinarnej. Jak
postanowiły, tak też zrobiły. 19. 11 maluszki ubrane w
fartuszki spotkały się ze swoimi starszymi kolegami i
koleżankami, aby razem przyrządzić dwa rodzaje sałatek.
Przepisy na sałatki starszaki wynalazły w swych
książkach do nauki pt. „Wesoła szkoła”.
Na stołach zostały przygotowane dwa stanowiska, dzieci
również podzieliły się na dwa zespoły. Jedna grupa
przygotowywała sałatkę z marchewek, jabłek i jogurtu, a
druga z marchewek, jabłek, kukurydzy, papryki i
majonezu. Wszyscy ochoczo zabrali się do kucharzenia.
Starszaki starali się dopasować tempo pracy do młodszych
kolegów i koleżanek, a maluszki dzielnie dotrzymywały im
kroku. Wspólna praca dostarczyła starszym i młodszym
wiele wrażeń i radości, na dowód czego dzieciaki
przypomniały sobie refren piosenki: ...bo nasze
przedszkole to jedna rodzina, starszy czy młodszy,
chłopak czy dziewczyna... Kulminacyjnym momentem
kulinarnych poczynań była wspólna degustacja
„sałatkowych dzieł”. Dzieciaki jednogłośnie oceniły, że
sałatki są przepyszne, dostarczają mnóstwa witamin i
dlatego tym chętniej je zajadały.
Z pewnością to nie ostatnie spotkanie tego rodzaju
młodszych ze starszymi, ponieważ dzieciaki już planują
następny dzień kulinarny, gdyż tylko w „kuchcikowie i
starszak i maluszek wszystkiego o gotowaniu się
dowie...”
Beata Nowak
Renata Rogacewicz
Jolanta Gągała